El poble

Les Useres és un municipi de la província de Castelló en la Comunitat Valenciana. Situat a la comarca de l'Alcalatén.


 


Topònim. El nom de les Useres deriva potser del vocable celta llatinitzat "ucetium", que ha donat lloc a bastants topònims al sud de França, a Catalunya i a la Comunitat Valenciana. La interpretació personal d'algun investigador la fa procedir de la corrupció gramatical de l'expressió "Masos dels Urrees".


 


Geografia. Situada entre barrancs i muntanyes, amb la població dispersa per les masies, al sector central de la comarca de l'Alcalatén. El nivell més baix està en el Formany i les Molineres a 200 metres, al costat de la Rambla de la Viuda, i el més alt en la Penyarroja, a gairebé 800 m.


Des de Castelló de la Plana s'accedeix a aquesta localitat a través de la CV-16, prenent després la CV-190 i tot seguit la CV-165.


En el terme municipal de les Useres es troben els següents nuclis de població: Crevades i Pla.

D'altra banda, les localitats limítrofes són: Atzeneta del Maestrat, Culla, Vall d'Alba, Serra d'en Galceran, Vilafamés, Costur, Figueroles i Llucena, totes elles de la província de Castelló.


 


Economia. Tradicionalment basada en l'agricultura i la ramaderia.


La producció agrícola, a part els productes de l'horta, es basa en la vinya, els ametllers, l'olivar, els garrofers i els cereals, blat i ordi sobretot. Quant a la ramaderia destaquen les granges avícoles i de porcs.

Un important sector de la població activa s'ocupa en el sector industrial en altres poblacions on la fabricació de rajoles és la principal activitat: Alcora, Vilafamés i Sant Joan de Moró.


A la partida de Les Ferreries, hi ha una mina de ferro abandonada que antigament donava feina a un sector de la població, però que és d'escàs rendiment en els últims temps.

 

Monuments religiosos:

  • Ermita de la Mare de Déu del Loreto. Va substituir a una altra anterior.
  • Ermita del Crist. La influència italiana sobre el poble és una cosa que es pot constatar, sobretot a nivell religiós. L'ermita del Crist la va construir un tal Pablo Fabro. I possiblement d'aquesta època és també l'ermita de Santa Waldesca i l'antiga del Loreto, que amb Sant Felip Neri, tots ells italians, són patrons del poble. 
  • Ermita Santa Waldesca. És un edifici petit, amb pintures de passatges de la Santa.     
  • Ermita de Sant Antoni. Data de 1622. De construcció popular, és una de les més estimades del poble. S'hi guarda la imatge del Crist.     
  • Església Parroquial la Transfiguració del Senyor. S'alça sobre les restes del castell. Investigacions recents han portat a assenyalar que el constructor de l'església va ser Esteve Ganaut. Una inscripció reflecteix que la primera pedra es va col·locar el 9 de novembre de 1613. La seva façana monumental forma conjunt amb el campanar, amb pedra de cadirat a la façana, torre i contraforts.   

 

Monuments civils:

  • Ajuntament. Edifici d'interés arquitectònic.

 

Llocs d'interés:

  • Barrancs: La Ponsa, Penyaroja, Traguanta, Barranc de les Olles, Barranc del Mas del Carxet, Barranc de la Palanca, la Ramblella, etc.
  • Muntanyes: La Serra de la Creu, amb la Penyaroja (800m), el Castellet, el Tossal Gros i el Piló de la Creu, la Serra del Bovalar entre el Collao i el Coll de la Bassa, que són dos passos de muntanya, i les Roques Negres.
  • Fonts. En el terme municipal hi ha diverses fonts naturals que es troben situades enmig de paisatges privilegiats, ideals per a passejos i descansos. Entre elles, hem de destacar la Font de les Murtes, la Font Jordana, la Presola, la Ponsa, i la més pintoresca de totes, la Font de Més Amunt, en el trajecte es conserven restes de l'antic Peiró.

 

Les Useres
Les Useres - foto aérea
Comarca
Lavaderos
Font de Més Amunt
La Ponsa
El Piló de la Creu
Vid

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util
T'ha semblat útil aquesta informació?
CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Les Useres, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça de l'Ajuntament, 12, Ajuntament de Les Useres, CP: 12118, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).